Vi lever i en tid, hvor maskulinitet er under angreb, i visse dele af samfundet. De typiske maskuline værdier bliver kaldt ?giftige? og bliver på andre måder kastet i et dårligt lys. Det er ikke fordi størstedelen af befolkningen betragter maskulinitet på den måde: det er ?bare? en lille minoritet, der har nogle meget stærke holdninger til det maskuline, og til mænd i det hele taget. Denne minoritet er dog gode til at råbe meget højt, og deres kontroversielle udtalelser er det rene slik for mediehusene. Pressen har derfor en tendens til at fylde forsiderne med disse idéer om, at maskulinitet er et problem. Det er ikke fordi journalisterne nødvendigvis køber retorikken: men de ved, at kontroversielle udtalelser er noget der sælger aviser.
Det er svært ikke at lade sig rive med, når alle medierne springer med på bølgen om, at stille spørgsmålstegn ved den traditionelle maskulinitet. Rigtigt meget af vores verdensforståelse kommer fra de medier vi læser eller ser. Hvis der konstant snakkes om maskulinitet som værende kontroversielt, så føler vi os tvunget til at tage stilling. En lille minoritet, med meget kontroversielle holdninger, har altså succes med at få hele Danmark til at stille spørgsmålstegn ved noget, der aldrig har været et problem før.
Måske er det sundt nok med en snak om maskulinitet, mænds rolle i samfundet og kønsdebatten generelt. Det virker dog farligt at kaste et koncept, der er så bredt som ?maskulinitet? under bussen. Kritikken går på, at maskulinitet er noget kunstigt, som nogle mennesker har opfundet, og derefter har påduttet mænd. Men er det ikke mere sandsynligt, at ordet ?maskulin? i stedet er beskrivende? Altså at man opdagede, at mange mænd havde nogle værdier og normer tilfælles, og så valgte at kategorisere disse fællestræk under ?maskulinitet?? I så fald kan man jo dårligt være kritisk overfor det. Det beskriver virkeligheden: det forsøger ikke at diktere virkeligheden.
Det er fint med en debat, men jeg håber inderligt ikke, at mænd bliver bange for at være maskuline. Det ender aldrig godt, når man går imod sin natur. Det ser dog heller ikke ud til at være tilfældet! Jeg blev ekstremt lettet da jeg så, at den nye Renault kadjar er blevet rigtig populær herhjemme. Her er der nemlig tydeligt tale om en bil, med maskuline træk. Den appellerer tydeligvis til de positive og traditionelle maskuline værdier, som enhver mand bør være stolt af, at kunne genkende i sig selv. Jeg råber derfor stort hurra til alle danske mænd, der tør være maskuline, og stolte kører rundt i deres lækre renault kadjar. For mig at se, er det en langt mere effektiv og konstruktiv måde, at engagere sig i debatten på. Vær maskuline igennem jeres handlinger, frem for at tage diskussionen igennem medierne.